Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

ΜΗΛΑ ΠΙΛΑΦΑ. Τα εξαιρετικά μήλα της Τρίπολης

Δεν είναι αστραφτερά κόκκινα ή κίτρινα με γυαλιστερή αψεγάδιαστη φλούδα τα μήλα της Τρίπολης. Αντίθετα, ο θαμπός και συχνά γεμάτος καφετιά στίγματα φλοιός τους απωθεί τους αδαείς, που τα θεωρούν μήλα δεύτερης ποιότητας. Όμως, εκείνοι που τα ξέρουν ή έκαναν τον κόπο να τα δοκιμάσουν συνωστίζονται και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους μπροστά στους λιγοστούς πάγκους που απόμειναν να πουλάνε στις λαϊκές. Γιατί τα μήλα της Τρίπολης έχουν γεύση που απλά δεν συγκρίνεται με κανένα από τα άλλα, ωραιότερα στην όψη μήλα που θα βρείτε παντού. Ελαφρώς υπόξινα, με άρωμα πραγματικού φρούτου, τα ντελίσια της Τρίπολης, όπως αποκαλούνται, είναι η εκλεκτότερη ποικιλία του καρπού, που δυστυχώς, τόσο έχει ευτελιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Κεράσια, μήλα, αχλάδια καλλιεργούν κυρίως εις τα βουνά δια καρπούς μεσημβρινούς…θα ίδωμεν μετ΄ ολίγον τα μήλα της Αρκαδίας και των ορέων της Λακωνίας να αμιλλώνται προς τα πορτοκάλια των όχθων του Ευρώτα ή των κοιλάδων της Νάξου». Αυτά επισημαίνει ο Γερμανός φιλέλληνας Φρειδερίκος Γουλιέλμος Τιρς στο βιβλίο του «Περί της συγχρόνου καταστάσεως της Ελλάδος και περί των μέσων της αναγεννήσεως αυτής,» που εκδόθηκε το 1883.Καλλιεργούσαν, λοιπόν, μήλα στην περιοχή της Τρίπολης από πολύ παλιά. Τι μήλα άραγε; Οι ντόπιοι ισχυρίζονται, πάντως ότι το σπόρο για τα ντελίσια έφερε στην Βλαχοκερασιά Αρκαδίας κάποιος επαναπατρισθείς Ελληνοαμερικάνος, ονόματι Πιλαφάς, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Και η ιστορία θα πρέπει να είναι αληθινή, αφού στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα μια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα που μοιάζει πολύ στην όψη και στην γεύση με αυτά της Τρίπολης. Εκείνα τα μήλα λέγονται Golden Russet, και οι αμερικανοί γνώστες τα θεωρούν εθνικό κειμήλιο, τα αναζητούν με μανία, τα πληρώνουν ακριβά, αλλά σπάνια τα βρίσκουν. Δυστυχώς, παντού στον κόσμο επικρατούν πλέον τα ωραία στην όψη λαχανικά και φρούτα, που «μοιάζουν σαν ψεύτικα».Λίγοι είναι εκείνοι που πάνε βαθύτερα από την επιφάνεια, γυρεύοντας πραγματική γεύση. Έτσι, τα μήλα της Τρίπολης είναι είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, αφού οι παραγωγοί δεν καταφέρνουν να τα πουλήσουν, και ξεκάνουν τα παλιά δέντρα για να βάλουν τα περιζήτητα γκόλντεν και στάρκιν, που επιπλέον έχουν και καλύτερη στρεμματική απόδοση. Για γεύση λίγοι νοιάζονται…


Της Αγλαΐας Κρεμέζη
Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Έψιλον» της Ελευθεροτυπίας.

Θρεπτική αξία του μήλου
Delicious Πιλαφά
Υγρασία79,5w/w %
Τέφρα0,45 w/w %
Πρωτεΐνες<0,5w/w %
Διαβητικές ίνες4,4w/w %
Λιπαρά<0,5w/w %
Υδατάνθρακες15,6w/w %
Ενεργειακή αξία63kcal/100g
Ενεργειακή αξία261kj/100g
Χλωριούχο Νάτριο (NaCl)0,05w/w %


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου